Израдувајте ги домашните и воодушевете ги гостите со домашни бомбони, со неодолив вкус на карамела.
Состојки:
1 и 1/4 шолја кафеав шеќер
1 и 2/3 шолји бел шеќер
1 шолја путер
1 шолја шеќерен сируп од вода, во соодност вода:шеќер 1:2, или мед како замена.
1 и 1/4 шолји слатка павлака
3/4 шолји полномасно млеко
2 лажички екстракт од ванила.
Подготовка:
1. Кафениот и белиот шеќер ставете ги во сад и во тоа додадете путер, сируп, слатка павлака, млеко и ванила.
2. Гответе на рингла, повремено мешајќи. Дали е доволно сварено испробајте така што ќе ставите мала количина сируп во студена вода. Ако се формира крута топка, значи дека е готово.
3. Разлејте ја масата во тепсија, оставете сосема да се олади и со остар нож исчете ја одговарачката големина.