Рецепт за кремаст ролат

Изгледа фантастично.

Состојки:

500 г. јагоди

4 јајца

прстофат сол

150 г – 2 лажици шеќер

2 кесички ванилин шеќер

100 г. брашно

лажичка прашок за пециво

6 листови бел желатин

250 г. милерам

лажичка лимонов сок

300 + 250 г. шлаг

Подготовка:

Белките изматете ги со четири лажици студена вода, прстофат сол, 100 г. шеќер и ванила.

Додадете една по една жолчка и постепено мешајте го брашното со прашокот за пециво.

Тестото сипете го во тепсија (35 x 40 cm) обложена со мрсна хартија и печете 10 минути во рерна на 200 степени.

Печената кора преместете ја во кујнска крпа, сипете две лажички шеќер, изролајте и оставете да се олади.

За да направите овошен крем, половина од измиените и исчистени јагоди испасирајте ги во блендер, додадете 50 г. шеќер, сок од лимон и милерам.

Исцедените листови од желатин кои претходно сте ги потопиле во студена вода, загрејте ги на умерена температура, додадете го овошниот крем, промешајте, оладете 15 минути, а потоа измешајте 300 г. шлаг.

Ролатот одмотајте го, нафилувајте го со крем, повторно изролајте и оладете во ладилник три часа.

Преостанатите јагоди исечете ги на тенки кришки.

Ролатот премачкајте го со 250 г. шлаг, обложете го со јагоди и сервирајте.

- Реклама -