Таг: градови

42 градови се побогати од повеќето земји во светот

Градовите стануваат сè повлијателни економски играчи. Топ 100 листата на економии објавена кон крајот на 2016 година од страна на Чикашкиот совет за глобални...

The Telegraph: 30 најубави гратчиња во Европа, меѓу нив и Охрид

      ВО СЛУЧАЈ ДА НЕ ВИ ЈА ОТВАРА СОДРЖИНАТА, ОРИГИНАЛНИОТ ПОСТ ЌЕ ГО НАЈДЕТЕ ТУКА.  

Градови и облакодери

Фотографии на 20-годишниот Yik Keat Lee од Сингапур.

Како британските хипстери доведоа до бум на цените на недвижностите

Хипстери - млади луѓе познати по уредните долги бради, карираните кошули, а од поново време и по кревање на цените на недвижностите во Британија. Според...

Уметникот што прави минијатурни подвижни градови од хартија

Уметникот Чарлс Јанг прави мали светови од хартија. Неговиот мини-метрополис досега брои 635 згради, заедно со тие од ланскиот 365-дневен проект во кој Јанг...

Кога едно дрво вреди повеќе од климатизерите

Како Швајцарија ги лади градовите? Зголемувањето на температурите во лето влијае на секојдневниот живот и здравјето на луѓето што живеат во градовите. Пола човештво живее...

Како се сменија големите градови: Некогаш и сега (фото)

Во последните 100 години, светот толку се смени што е тешко да се замисли размерот на таа промена. Многу од светските најпознати градови денес...

Градови во капка

Приказната на Душан Станојчевиќ почнува во родниот Белград пред некои 15 години, на неговиот прозор. Во меѓувреме, тој ја чува својата техника скриена од...

Емигрантски водич: Сончеви денови по град

Во суштина и не постои лошо време. Времето може да биде лошо само во некакви екстремни ситуации кога буквално се бориш да преживееш. Сé...

Залутаните мали села во кинеските градски метрополи

Во последните четири децении, Кина доживеа брз урбан раст и масовна миграција од руралните кон урбаните средини. Помеѓу крајот на 70-тите и почетокот на 21-от...

Британски „Телеграф“ издвои 30 најубави градови во Европа, меѓу нив, Охрид

300 јапонски агенти кои патуваат и оценуваат градови по Европа, според некои нивни критериуми, одбраа 30 најубави. На листата и Охрид. Целата листа можете да...

Во кои градови во светот работниот ден е најкраток?

Осумчасовниот работен ден е стандарден за многу земји во светот, но има и такви што го сметаат за непродуктивен. Различна е и големината на платениот...

Како Скопје и другите градови во Македонија ги добиле имињата?

Најчесто мештаните или староседелците знаат точно како нивниот роден град или родно место се создало, го добило своето име, која е неговата културата, историја...

Градовите што се променија до непрепознатливост

Светот се менува со невидена брзина. Шангај, Кина, 1990 година и 2010 година Џакарта, Индонезија, 1960 и 2010 година Дубаи, ОАЕ, 1991 и 2012...

Десетте најубави градови кои излегуваат на море. ГАЛЕРИЈА

Летото завршува. Kој бил на одмор бил, кој не бил, здравје, наредна година. Кој бил на некое од местава, нека си ќути и нека...