10 работи за Хитлер кои можеби не ги знаевте

По смртта на претседателот Паул фон Хиндербург себе си се прогласи за фирер и воспостави тоталитарен режим во Германија кој траеше се додека не изврши самоубиство 1945 година.Сето ова до сега можеби сте го знаеле, но овие 10 работи сигурно ќе ве шокираат.

Адолф Хитлер бил германски политичар и водач на Нацистичката партија, кој во 1933 станал германски канцелар.

Ова се занимливите факти за нацистичкиот лидер кои до сега не сте ги знаеле:

1. НОМИНАЦИЈА ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР

Хитлер во 1933 година е номиниран за Нобелова награда за мир од страна на Ерик Брант, член на шведскиот парламент.Всушност, тој бил посветен на антифашизмот и самата номинација била шала, а неговиот сарказам не наишол на одобрување.

2. ПАТЕНТИРАЛ СЕКС-КУКЛИ НА НАДУВУВАЊЕ

Наредил да се направат кукли кои војниците ќе можат да ги стават во торба бидејќи тие често заболувале од сифилис поради контактот со француски проститутки.

3. НЕГОВАТА ПРВА ЉУБОВ БИЛА ЕВРЕЈКА

На 16 години, Адолф напишал многу љубовни песни посветени на една Еврејка, но тие никогаш не се сретнале.Историчарите тврдат дека поради оваа невозвратена љубов тој извршил самоубиство.

4. ЈА ВОДЕЛ ПРВАТА АНТИПУШАЧКА КАМПАЊА

Оваа нацистичка кампања не дозволувала пушење во јавниот превоз, а војниците имале организирани предавање за штетноста од пушење.

5. БИЛ ВЕГЕТАРИЈАНЕЦ

Хитлер ообено ја забранувал суровоста кон животните, па во склад со тоа го ограничил ловот и тестирањето на лекови над нив.Нив ги заменил со Евреите, а со закон забранил искористување и мачење на недолжните животни.

6. КОГА БИЛ ДЕТЕ, ГО СПАСИЛ СВЕШТЕНИК

На само 4 години, од едно дете Хитлер бил спасен додека се давел.Тој скокнал во заледената вода и му го спасил животот.Покасно, тоа дете станало свештеник и доживотно жалел поради спасувањето на нацистичкиот лидер.

7. БРИТАНСКИ ВОЈНИК МУ ГО ПОШТЕДИЛ ЖИВОТОТ

Еден британски војник за време на Првата светска војна го спасил Хитлер иако имал наредба да го убие.Хитлер подоцна пронашол статија во весник за војникот Хенри, го препознал и го зачувал исечокот во својата архива.

8. САКАЛ ДА ИЗГРАДИ “МУЗЕЈ НА ИСТРЕБЕНАТА РАСА“

Планирал да собере илјада предмети кои им припаѓале на Евреите и да го направи овој музеј по војната.Колекција од 200.000 предмети се фотографирани и заведени во книгите.

9. НИКОГАШ НЕ НИ ВЛЕГОЛ ВО НИЕДЕН КОНЦЕНТРАЦИОНЕН ЛОГОР

Секогаш се држел подалеку од гадните работи и никогаш не бил во логорите.Наредбите ги издавал тивко и никогаш не оставал писмени траги со налози за убивање и геноцид.

10. ИМАЛ ЕДЕН ТЕСТИС

Во една битка бил повреден кога му настрадале стомакот и интимните делови од телото.Поради тоа останал без еден тестис, а воените лекари го потврдиле тоа.

СПОДЕЛЕТЕ