Омега-3 масните киселини играат важна улога во одржувањето на целокупното здравје, благодарение на нивните антиоксидантни својства кои се од корист за срцето, мозокот и имунолошкиот систем. И покрај нивните познати добри ефекти, многу луѓе не консумираат доволно омега-3 преку дневната исхрана, дури и оние кои редовно вклучуваат риба во нивните оброци. Кога организмот има недостиг од омега-3, можно е да се појават различни симптоми. Еве неколку знаци кои можат да укажат на ваков недостаток:
Сува и осетлива кожа: Ако забележувате дека вашата кожа е раздразнета, сува или ронлива и употребата на навлажнувачи не помага, можеби ви фали омега-3. Овие масни киселини ја одржуваат природната бариера на кожата, заштитувајќи ја од сушење и штетни надворешни влијанија.
Проблеми со фокусирање: Омега-3 се од клучно значење за здравјето на мозокот и нервниот систем. Доколку не се внесуваат доволно, може да се јават потешкотии со вниманието, меморијата и менталната јасност. Истражувањата потврдуваат дека редовен внес на DHA, тип на омега-3, ја подобрува работната меморија и когнитивните функции.
Неравнотежа на расположението: Омега-3 има влијание врз хормоните кои ја регулираат среќата, како што се серотонин и допамин. Недостаток може да доведе до влошување на депресија и анксиозност, додека соодветен внес може да го подобри расположението и емоционалната стабилност.
Болни зглобови: Вкочанетоста и болката во зглобовите можат да бидат знак за недостиг на омега-3, кои имаат антиинфламаторно дејство и помагаат во заштитата на зглобовите. Редовното внесување на овие масти може да го намали воспалението и да ја зголеми мобилноста.
Уморни и суви очи: Долготрајното гледање во екрани може да го изнемошти видот, но ако очите постојано се суви и чувствителни, можеби вам ви недостига омега-3. DHA и EPA играат клучна улога во заштитата на мрежницата и смаување на оксидативниот стрес на очите.
Како да го зголемите внесот на омега-3? Омега-3 се состои од три типа: EPA, DHA и ALA. ЕПА и DHA се поврзани со повеќе здравствени придобивки и ги има во: масна риба (като лосос, скуша, инчуни, или сардини) и говедско месо. ALA омега-3 се наоѓа во растителни извори како лен и чиа семе, ореви, и тофу.