Едноставен рецепт за правење гибаница – совршен избор за почетници во кујната
Гибаницата е традиционално балканско јадење кое е многу лесно за подготовка, а резултатот е вкусен солен деликатес. Овој рецепт е одличен за оние кои немаат многу искуство во кујната, но сакаат да направат нешто брзо и вкусно.
Состојки:
- 3 јајца
- 150-200 грама сирење
- 200 мл јогурт
- 1/2 кесичка прашок за пециво
- 30 мл масло
- 300 грама тенки кори
Подготовка:
- Во длабок сад изматете ги јајцата, па додајте го издробеното сирење, јогуртот, прашокот за пециво и маслото. Измешајте добро додека не добиете хомогена смеса.
- Тенките кори лесно изрендајте ги или искинете ги на помали парчиња.
- Додајте ги корите во смесата од јајца и сирење и внимателно измешајте, така што сите кори да впијат од смесата.
- Подмачкајте тава со масло и излејте ја смесата рамномерно.
- Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 30-35 минути,или додека гибаницата не добие златно-кафеава боја.
- По печењето, извадете ја гибаницата, оставете ја малку да се излади и послужете ја топла.
Дополнителен совет:
Ако сакате гибаницата да биде повоздушеста и покрцкава,маслото може да се измеша со малку кисела вода. Ова е еден од триковите кои искусните готвачи ги користат за подобра структура на гибаницата.
Во моментов, низ балканските кулинарски блогови и форуми, гибаницата со додаток на различни зачини и јогурти со пробиотици е актуелен тренд, бидејќи така се добива подиетална и побогата варијанта на ова традиционално јадење.
Ова е совршен рецепт за појадок, вечера или како додаток со јогурт или кисело млеко. Уживајте во подготовката и добар апетит!