Рецепт за традиционална гибаница – брз појадок или вечера

Едноставен рецепт за правење гибаница – совршен избор за почетници во кујната

Гибаницата е традиционално балканско јадење кое е многу лесно за подготовка, а резултатот е вкусен солен деликатес. Овој рецепт е одличен за оние кои немаат многу искуство во кујната, но сакаат да направат нешто брзо и вкусно.

Состојки:

  • 3 јајца
  • 150-200 грама сирење
  • 200 мл јогурт
  • 1/2 кесичка прашок за пециво
  • 30 мл масло
  • 300 грама тенки кори

Подготовка:

  1. Во длабок сад изматете ги јајцата, па додајте го издробеното сирење, јогуртот, прашокот за пециво и маслото. Измешајте добро додека не добиете хомогена смеса.
  2. Тенките кори лесно изрендајте ги или искинете ги на помали парчиња.
  3. Додајте ги корите во смесата од јајца и сирење и внимателно измешајте, така што сите кори да впијат од смесата.
  4. Подмачкајте тава со масло и излејте ја смесата рамномерно.
  5. Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 30-35 минути,или додека гибаницата не добие златно-кафеава боја.
  6. По печењето, извадете ја гибаницата, оставете ја малку да се излади и послужете ја топла.

Дополнителен совет:

Ако сакате гибаницата да биде повоздушеста и покрцкава,маслото може да се измеша со малку кисела вода. Ова е еден од триковите кои искусните готвачи ги користат за подобра структура на гибаницата.

Во моментов, низ балканските кулинарски блогови и форуми, гибаницата со додаток на различни зачини и јогурти со пробиотици е актуелен тренд, бидејќи така се добива подиетална и побогата варијанта на ова традиционално јадење.

Ова е совршен рецепт за појадок, вечера или како додаток со јогурт или кисело млеко. Уживајте во подготовката и добар апетит!