Полнетата проја е традиционално јадење што е омилено кај многумина поради својот едноставен начин на подготовка, прекрасниот вкус и лесната структура. Ова јадење е идеално за појадок,вечера или како додаток на главно јадење,а може да се приготви со различни состојки во зависност од вкусот и желбите.
Неколку корисни совети:
- За побогат вкус, може да додадете печени пиперки, рендан кашкавал или ситно сечкан праз.
- Ако сакате поздрава варијанта, намалете ја количината на масло и додадете газирана вода за полесна текстура.
- Најдобра е кога е свежа, но ако остане, може да се чува во фрижидер и да се загрее пред сервирање.
Овој рецепт е брз, достапен и погоден за секоја прилика. Еве што ќе ви биде потребно:
Рецепт 1 – Состојки:
- 2 чаши (200 мл) пченкарно брашно
- 1 чаша гриз
- 50 мл масло
- Половина кесичка прашок за печиво
- Малку сув квасец (половина лажичка)
- Околу 300 г меко бело сирење
- 200 г сув врат малку запржен (или шунка)
- 3 јајца
- 50-100 мл газирана вода
- Една китка обарена блитва
- Сол по вкус
Рецепт 2 – Состојки:
- 200 г кисело млеко
- 10 г квасец
- Половина кесичка прашок за печиво
- 200 г тврдо сирење
- 2 јајца
- 2 чаши (200 мл) пченкарно брашно
- 1 чаша гриз
- 50-100 мл масло
- 1 лажичка сол (или по вкус)
- Околу 100 мл газирана вода за мешање
Подготовката е едноставна и не одзема многу време, а резултатот е извонредно вкусна и мека проја што секој ќе ја обожава. Можете да ја послужите како мезе, како додаток на супи и чорби или едноставно да ја јадете сама со јогурт.