Потребни состојки:
– 500 г њоки
– 200 мл крем за готвење
– 100 г сланина
– 1 лажичка лук во прав
– 100 г сирење
– Сол, бибер
– Зачини по желба
Начин на подготовка:
Сварете ги њоките во тенџере со солена вода. Штом водата зоврие, тргнете го тенџерето од шпоретот и оставете ги њоките да отстојат во водата уште 10 минути, потоа исцедете ги. Во загреана тава пропржете ја ситно сечканата сланина, додајте го лукот, солта, биберот и останатите зачини по ваш избор. Промешајте добро и додајте го кремот за готвење, заедно со 50 г рендано сирење. Мешајте додека сирењето целосно не се растопи. Потоа, во готовиот сос ставете ги сварените њоки и убаво измешајте.
Совет: Овој рецепт може да се прилагоди според вашиот вкус – можете да додадете свеж магдонос,пармезан или малку мушкатно оревче за поинтензивен вкус. Тренд во последно време е да се користат алтернативни кремови за готвење, како оној од бадем или соја, за полесен оброк.
Најновиот гастрономски тренд поврзан со њоките е нивната комбинација со алтернативни сосови – на пример, крем од буковки или песто со индиски ореви. Ако сте љубител на иновации, пробајте ги!
На здравје!