Рецепт: Домашен леб без месење со крцкава коричка

Домашен леб без месење со крцкава коричка

Ако никогаш не сте правеле леб, пробајте го овој рецепт – не може да биде полесно! Само следете ги упатствата и ќе добиете вкусен, домашен леб кој ќе ве воодушеви.

Состојки:

  • 400 мл вода (собна температура)
  • 1 лажичка сол
  • 25 до 30 гр квасец
  • 500 гр брашно (Т-400 или Т-500 глатко)

Подготовка:

  1. Во поголем сад, растворете го квасецот во млака вода. Додадете ја солта и постепено мешајте го брашното додека не добиете меко тесто.
  2. Покријте го садот со чиста кујнска крпа и оставете го тестото да стасува околу 40 минути, или додека не го удвои својот волумен.
  3. По стасувањето, префрлете го тестото на набрашнета површина и нежно оформете леб.
  4. Префрлете го тестото во подмачкан плех или обложен со хартија за печење. Оставете го да одмори уште 15 минути додека рерната се загрева на 200°C.
  5. Печете го лебот околу 30 – 35 минути, додека не добие убава, златна кора.
  6. Оставете го лебот да се излади пред да го сечете за да ја задржи својата мекост и свежина.

Совет: Овој леб останува свеж три дена, а доколку сакате покрцкава кора, пред печење, малку испрскајте го со вода.

Актуелно: Според најновите трендови во светот на домашното печење, многумина експериментираат со додавање на различни семиња или брашна (овесно, ’ржано, интегрално) за поразновиден вкус и подобра нутритивна вредност.