Полнети пиперки со ориз и печурки (РЕЦЕПТ)

СПОДЕЛЕТЕ

Состојки:

1 лажица маслиново масло

2 лажици доматно пире

1 морков, исечен на коцки

1 кромид, ситно исечкан

250 г мелено месо

1 чаша ориз

¾ чаша вода

8 големи пиперки, можете и со бабури

брашно

сол и бибер по вкус

2 лажички оригано

1 лажиче црвен пипер

½ кафена лажичка лут црвен пипер

Подготовка:

Подгответе ги пиперките. Во садот за готвење додадете маслиново масло, кромидот, печурките и морковите. Одберете функција за пржење и поставете време 15 минути. Промешајте додека се пржи.
По 5 минути додадете ги месото и солта. По 7 минути додадете доматно пире, ориз, водата и зачините. Кога водата ќе изврие, отворете го капакот на апаратот и оставете смесата да се излади. Потоа наполнете ги пиперките. Наредете ги во садот, додадете вода, колку да покрие до половина. Одберете функција за задушување и поставете 40 минути за готвење.

- Реклама -
СПОДЕЛЕТЕ