УмниБус

Другата страна на органската храна, за која најчесто се премолчува

Органска, локална, свежа, зелена, „carbon-neutral“... Сè се тоа знаци за една многу профитабилна индустрија. Ако купувате храна со такви ознаки и притоа мислите дека со тоа...

42 градови се побогати од повеќето земји во светот

Градовите стануваат сè повлијателни економски играчи. Топ 100 листата на економии објавена кон крајот на 2016 година од страна на Чикашкиот совет за глобални...

Индија ќе ги преименува сите постоечки аеродроми

Индија почнува да жали што на сите свои аеродроми им има дадено имиња на историски личности.  Во Индија ништо не е едноставно, па ни нештата...

На 85 години ќе го освојува Монт Еверест, пак!

Непалецот Мин Бахадур Шерчан, кој пред некоја година влезе во Гинисовата книга на рекорди како најстариот маж што се искачил на Монт Еверест, сега...

Фазите на промена на пол – фото тајмлајн

Едно анонимно типче... овај... го сподели својот фото дневник од неговата транзиција од маж кон жена. Се разбира, процесот е остварлив само преку хормонска...

Како Холанѓаните излегуваат од кола (за да не повредат велосипедисти)

Велосипедистите во урбаните средини се соочуваат со куп опасности. Една од поскриените меѓу нив е таканаречената „dooring“ - т.е. она кога паркиран возач ќе ја...

Ворен Бафет одговара: Како е да имаш 74 милијарди долари?

Ретки се тие што не сакаат пари. Не дека пари можат да ти купат среќа (барем така ни кажувале), ама можат да ти купат...

Животот на еден „Швајцарец“ што се грози од Швајцарија

Што се случува кога човек од наше поднебје живее 20 години во Женева и не е задоволен од животот во Швајцарија, а дома е...

Adidas ја обвини Tesla дека му го краде логото

Компанијата за спортски производи Adidas ја обвини Tesla Motors, откако беше констатирано прекршување на авторските права во новото лого на производителот на електрични возила. Тоа...

Жената што порачуваше пица од полиција

Вообичаено е на 911 -  американскиот телефонски број за итни служби, да добиваат повици што не се ни близу до итна ситуација. Од луѓе што не...

Судска одлука: Сајт за запознавање смее да промовира неверство

Судот во Франција вчера ја одби жалбата на едно здружение на римокатолички семејства, кои се побунија против моделот на работење на вебсајтот Gleeden. Во жалбата се тврди...

Таткото што им забранува на децата да пишуваат домашна

Бунтот против домашните задачи е сé поголем. Почна со истражувањата на психолозите, кои утврдија дека нема докажан позитивен ефект од пишувањето домашна вон училишните...

Како еден град во Канада се куртули од бездомници

Во последните 5-6 години имаат здомено околу 875 бездомници, од кои околу 250 деца. И не, не зборуваме за привремени засолништа или кревети за преноќување....

Mичио Каку: Тајното оружје и Aхиловата пета на Америка

Забраната за влез на мигранти од седум мнозинско муслимански земји во Америка, иницирана и потпишана од американскиот претседател Доналд Трамп, продолжува да предизвикува големи...
- реклами -

Ново на 365