УмниБус

Грев е што воопшто има потреба да се зборува на таа тема, но ете, и папата Францис мораше да го нагласи очигледното. А очигледното е...

Да, паднати метеорити можат да се најдат насекаде по Земјата. Но во целата историја имаат погодено само една жена - Ен Хоџис.Се случило на...

Барем според фоткава што кружи на интернет, содржината на тегла Нутела изгледа вака:

Знаев дека внука ми е паметна, ама нешто што направи викендов личеше преитро за 5-годишник. Имавме забавен ден исполнет со игра и дојде време да...

Овие нашиве мразови се гола вода во споредба со најстуденото село на Земјата - Ојмјакон во Русија. Во 1924 година таму е забележана температура од -71.2°C,...

Најголемата глобална епидемија нема да излезе од некоја лабораторија во форма на некаков вештачки зомби-вирус. Денешните генерации ќе се борат со една друга -...

Фрижидерите на модерното време имаат магнетски врати. Но сигурно сте сретнале барем еден од оние старите, чии врати се отвараа со квака - ако не во...
video

Животот во стаклено ѕвоно никогаш не бил подобар. Ова семејство од Стокхолм, Шведска, во детали ќе ви објасни зошто. Главното е дека го искористиле...

Ако случајно се прашувате во кои земји има повеќе мажи, а во кои жени, CIA World Factbook го има одговорот, во визуелен приказ. Црвената боја...

Луис Пол Бенезет (1878–1961) бил американски едукатор и пионер на реформите во школското образование во раниот 20-ти век. И имал невообичаен однос кон математиката...

Ловокрадците убиваат околу 20.000 слонови годишно, а денес има останато само околу 415.000 слонови. Заради агресивниот бран на лов на слонови, предизвикан пред сé од трговијата...

Бројот и процентуалната застапеност на жени без деца во Европа се зголемува. Тоа е случај пред сé во земјите на југот на континентот, кои...

Да сакаш да го споредиш со добар дел од денешниве студенти, студентиве ќе наведнат глави и ќе избегаат. Затоа што Арслан Бајрамоски е чистач на...
video

Лондонскиот Хитроу е најпрометниот аеродром во светот. Според Википедија, произволните податоци за 2016-та година, собрани од повеќе релевантни извори, велат дека лани низ Хитроу минале...