Технологија

Градската управа на Мадрид планира да го забрани пристапот на сите приватни автомобили до центарот на градот, вклучувајки го и главниот булевар „Гран Виа“....

Има повеќе варијанти од повеќе производители, но во принцип сите работат на ист начин. Крвта важи за многу добар апсорбер на инфрацрвена светлина, а уредот...

Американската компанија Moon Express конечно ги собра потребните финансиски средства за нејзината прва мисија на Месечината. Тоа е првата приватна компанија во светот што...

На Запад, поточно во Детроит, ништо ново. Од далечниот Исток, нешто навистина интересно.  Северно-американскиот саем за автомобили во Детроит, е првото големо автомобилско случување за...

Пред неколку дена една од најголемите автомобилски марки официјално наполни 70 години. Точно седум децении со „коњчњто во скок“ и со беспрекорните италијански спортски...

Покрај добропознатите проблеми како illiteracy (јазична неписменост) и innumeracy (математичка неписменост), кај луѓето постои уште една - immapancy т.е. географска неписменост. Во едно ненајавено тестирање меѓу...

Па сигурно едно милион пати сте ја удриле печуркава, ама веројатно не знаете колку вкупно меморија зафаќа целата игра. Одговорот на прашањето од насловот...

Откако Honda го претстави Civic Type R Prototype во Париз, сега моделот ја имаше и азиската премиера. Тоа се случи за време на автомобилскиот...

Американскиот претседател има куп опции за превоз, а една од нив е и оклопниот автобус Ground Force One. Business Insider наведува некои од најимпресивните карактеристики...

Најголемата глобална епидемија нема да излезе од некоја лабораторија во форма на некаков вештачки зомби-вирус. Денешните генерации ќе се борат со една друга -...

Во западниот свет такво нешто би предизвикало скандал, ама во Кина се секојдневие. Таму сé почесто „им помагаат“ на женските возачи да паркираат, поставувајќи посебни...

За да ја сними својата документарна серија Spy in the Wild, BBC One поставува скриени камери во кукли-роботи што личат на животни, со цел да покажат...

Луис Пол Бенезет (1878–1961) бил американски едукатор и пионер на реформите во школското образование во раниот 20-ти век. И имал невообичаен однос кон математиката...

Луѓето порано или подоцна ќе патуваат на Марс. Барем сé поочигледен изгледа таквиот исход, особено што сé поголем интерес за праќање на човечки мисии пројавуваат...

Скандинавскиот производител Volvo ќе создаде посебна марка за „зелени“ автомобили. Ова го соопшти потпретседателот Volvo Cars - Хенрик Грин, според кого во моментов неговата...