Таг: психијатрија

Бугарските психијатриски експерименти со LSD

LSD-то како дрога обично се поврзува со хипици и лудите шеесетти. Тоа што е речиси непознато во остатокот од светот се медицинските експерименти во...

„Ме исфрлија од „Нови фосили“ и излажаа дека сум на психијатрија

Рајко Дјумиќ ја кажа својата страна од приказната околу тоа што не се појави на последната турнеја на „Нови фосили“, по последните информации низ...

Аманда Бејнс заврши во психијатриска болница

Американската актерка Аманда Бејнс вчера беше одведена во психијатриска болница откако се обиде да подметне пожар. Во полициските извештаи се наведува дека 27-годишната ѕвезда од...

Мозочни пејсмејкери против психијатриски болести

Мозочни пејсмејкери, мали импланти кои ветуваат многу во борбата против проблематичните психијатриски болести. Сè што преостанува е научниците да ја најдат најсоодветната...

Среќата како психијатриско растројство

Зависно од гледната точка, различни луѓе имаат различен поглед на среќата. Некои мислат дека отсуството на среќа е знак на подлабоки психолошки...

Трепанација:Дупка во черепот како лек

Животот во далечното минато не бил без опасности. Помеѓу војните, пијаните дуели и повремените сериски убиства, не е ни чудно што има многу архаични...

Myers-Briggs карактерен тест

Онлајн тест базиран според карактерните категории на таткото на аналитичката психологија, швајцарскиот психијатар Карл Јунг. Кон тестот >> (на англиски)