Таг: облакодери

Градови и облакодери

Фотографии на 20-годишниот Yik Keat Lee од Сингапур.

Како Јапонците рушат облакодери

Брзата и интензивна градежничка индустрија во големите градови често подразбира рушење на некои стари згради и објекти со цел да се ослободи простор за...

Дали сте доволно храбри за да го пробате „TILT“?

Триста-метарската платформа за гледање, која поттикнува вртоглавица од панорамскиот поглед на Чикаго, е отворена за туристите. Атракцијата, која чини само 5 долари за туристите, се...

Мегаломанските чуда во Дубаи

Овој град за многу краток рок никна од пистината и ги поседува најлуксузните хотели, најскапите шопинг центри, најголемите фонтани, најсовремените облакодери и најпрекрасните вештачки...

Најстарите облакодери во светот

Градот Шибам во Јемен е познат по неговата карактеристична архитектура. Куќите во Шибам се направени од тули од кал, но околу 500 од...

Највпечатливите набљудувачници во светот

Стоење на стаклен под кој навидум лебди во воздухот, на стотина метри од земјата ви дава чувство како да летате над урбаниот мозаик...

Највисоките згради во светот (видео)

Сигурно веќе знаете која е највисоката зграда на светот. Но, дали знаете кои згради ѝ прават друштво во облаците? Ова видео ќе ви ги...

Погледнете ги најспектакуларните облакодери во светот

Emporis Skyscraper Award се доделува веќе десет години, а жирито се состои од архитектонски стручњаци од 67 земји. Престижната награда за најдобрите облакодери се...