Таг: објекти

Фотошоп финта за отстранување на објекти и луѓе од фотографии, за...

Да речеме одиш на некоја туристичка локација и сакаш да ја сликаш, ама има многу луѓе и ти го попречуваат видикот. Има чаре, и...

Доделени наградите: Еве кои се најубаво украсени објекти во Скопје

Традиционално град Скопје ги наградува најдобро украсените објекти во духот на празниците. Наградените добија 10.000 денари од градот и ослободување од плаќање во ЕВН за...

Дизајниран облакодер што не формира сенка

Револуционерниот нов дизајн е дело на архитектите од NBBJ. Користејќи компјутерска програма тие дизајнираа облакодер составен од две комплементарни згради, чија улога е меѓусебно...

Гафови при изградба на објекти

Понекогаш неусогласеноста на инжинерите со архитектите и изведувачите, или пак самата неусогласеност на локацијата со новосоздадениот објект, може да создаде гафови што прераснуваат во...

Како изгледаат денес олимписките објекти од Атина 2004-та?

Пред 10 години, во Атина, се одржаа летните олимписки игри. Денес, единствената трага на сиот тој спортски гламур е пустошот што ги гнаси олимписките...

Девет згради и објекти „залутани“ на сосема несоодветни места

Некои работи се наоѓаат токму таму каде што би требало да бидат, но други можат да ве изненадат со неочекуваната локација. На пример, можете...

Чудни објекти снимени од височина

Понекогаш имаме чуство дека   дека некои луѓе намерно создаваат глупави форми на објекти за да ни го разубават денот. Или нашите мозоци се „валкани“? Англија Сад Велс Швајцарија

Откачена оптичка илузија

Уште едно потсетување што се прават нашите очи и нашиот мозок за да ги пополнат празнините од светот што не можеме да го видиме,...

„Новогодишните бои на Скопје“ – Награди за најубаво украсените објекти

И годинава, Град Скопје, во рамки на манифестацијата „Новогодишните бои на Скопје“, традиционално ќе избира најубаво украсен двор од индивидуална станбена куќа, тераса од...

Напуштени објекти

Времето минува, а со него и употребата на одредени објекти. Многу од нив, се оставени на сопствената судбина, лишени од славата и човековата  употреба...

Овој уметник пронашол идентичност во разноликоста!

  Џозеф Форд e името на уметникот кој успеал да направи комбинација од природата и секојдневните објекти, со модни парчиња. Умешноста на проектоте во тоа...

Објекти како вселенски летала

Човештвото одамна постигна согласност по прашањето дека доколку навистина постојат   вселенски бродови, тие  се тркалезни и  личат на чинија. Оваа форма очигледно е...

Импресивни спортски објекти

Погледнете ги овие импресивни спортски објекти кои истовремено се неверојатни архитектурни дела и фунционални објекти. Спортски центар „Universiade 2011" Овој објект се наоѓа во Шенжен, Кина и...

Скопје пред, за време и по земјотресот во 1963 (видео)

Безвременско видео што раскажува приказна за едно поинакво Скопје од онакво какво што денес го познаваме.Како изгледала метрополата пред земјотресот во 1963 година, за...

Храмови од оружје и муниција

Уметникот од Сан Франциско, Ал Фароу, создава склуптури што наликуваат на религиски објекти, а се потполно изградени од стари парчиња оружје и муниција. На...