Таг: медицина

LSD-то како дрога обично се поврзува со хипици и лудите шеесетти. Тоа што е речиси непознато во остатокот од светот се медицинските експерименти во...

„Докторе, ме боли стомакот...“ 2000-та година пред Исус: „Еве, изеди го овој корен.“ 1000-та година по Исус: „Јадење корења е паганство! Кажи ја оваа молитва.“ 1850 година: „Молитвите се чисто суеверие! Испиј...

Како потомок на робови, Aфро-Aмериканката Хенриета Лакс била сосема обична работничка на фарма за тутун во американската држава Вирџинија. Зад себе оставила пет деца,...

Копнежот за дома е чувство што денес сé помалку го сметаме за сериозно, за разлика од Константин Миладинов, на пример. Во 1950-тите, луѓето исто...

Помина времето кога твоите беа спремни да те избркаат од дома ако сакаш да се запишеш во уметничко. Не? Е па крајно време е....

Враќањето во живот на млада англиска девојка било наречено медицинско чудо, но истовремено е и медицински пример за навремена помош на лекарите. Ана Грин била...

Ѓумбирот е корен кој е преполн со хранливи материи. Ова растение помага и кај варењето на храната, а воедно ги апсорбира хранливите материи од храната. Исто...

Дали знаете каква е вашата крвна група? Ако не, тогаш овој нов уред ќе може да ви одговори буквално за 5 минути или четири...

Човекот може да открие гасови во цревата и резултатите од истражувањето да се појават директно на екранчето на смартфонот. Научниците од Кралскиот институт за...

Со помош на ова знаење и примена во клучен момент, постои можност да се спасите од несвестица при инфаркт. Во моментот кога би доживеале инфаркт...

Се плашите ли од игли? Нов изум ја елиминира потребата од нив, што се однесува до земањето на крв. Ова е дело на компанијата Tasso и...

Неколку од Соединетите американски држави веќе ја легализираа, а сега е потврдена и најголемата причина за таков потег.Истражувањето е спроведено од страна на...

Прашањето е старо колку што е и времето: Колку сон навистина ми е потребен?Непрофитната фондација National Sleep во соработка со 18 проминентни медицински научници,...

Алекс Чакон е студент по медицина кој решил да го живее својот сон. Неговата приказна е единствена и инспиративна, а започнала кога тој решил...

Дали имате бенки- оние грутки на пигмент кои се појавуваат на вашето лице и тело? Според кинеската астрологија, нивната положба на лицето или телото дава...