Таг: македонија

Изразот Ефект на пеперутката првпат го воведува американскиот научник Едвард Лоренц. Идејата е дека една пеперутка која се наоѓа во Бразил, со замавнувањето на нејзините...

Студентскиот портал Факултети.мк ги издвои најгугланите поими во Македонија во 2016 година, со посебен фокус на тие за кои имало најголем интерес во споредба со претходните...

Некои ги имавме повеќе, некои ги имавме помалку, ама подеднакво ни се драги, зашто си се наши. Особено постарите македонски банкноти, кои со себе...

Оваа година Охрид ќе биде домаќин на првиот меѓународен салса фестивал во Македонија, наречен „Хола Охрид“. Настанот ќе се одржи во организација на танцовиот...

На сила е законската регулатива за издавање на зелен картон со важност од еден месец, кој чини 30 евра. Останува и можноста за зелен...

Со право можеме да кажеме дека ретко во светот да постои земја која на толку мал простор има толку богат и разновитен растителен и...

Младиот и суптилен вокал, кој во придружбата и пијано-аранжманите на „ветеранот“ – нема да ве остават рамнодушни! Тоа е глас што ќе остане запаметен...

Падна седмица на НовоЛото 7/34. 50то коло кое се реализираше вчера на среќниот добитник му донесе 125.000 евра.Ова е третата 7ка  во 2015, а...

Според извештајот на Институтот за економија и мир, забележлива е огромна разлика меѓу богатите европски земји и сиромашните на Блискиот исток и Африка.Како и...

Се чини, нашите деца и внуци ќе живеат во вистински пеколни горештини, многу пожешки од овие денешните.Ако се суди по овие мапи на НАСА,...

Ширум светот, две третини од жителите се сметаат себеси а религиозни личности, а според најновите истражувања не е премногу ако се каже дека Македонија...

По завршувањето на јубилејното 60-то издание на Евровизија кое се одржуваше во Виена, беше соопштено дека биле дисквалификувани гласовите од Македонија и Црна Гора.На...

Мирно и без инциденти, минува граѓанскиот протест пред Владата, на којшто се собрани илјадници граѓани кои бараат оставка од премиерот Никола Груевски.Меѓу транспарентите што...

Компанијата Henlley & Partners ги анализираше визните прописи на сите држави и територии од светот и врз основа на тоа состави листа на држави...

Нашата земја, веќе шеста година по ред се вклучува во одбележувањето на часот на планетата Земја.Ова е акција во која што учевствуваат 162 земји.Акцијата...