Таг: литература

Студентскиот портал Факултети.мк ги издвои најгугланите поими во Македонија во 2016 година, со посебен фокус на тие за кои имало најголем интерес во споредба со претходните...

„Некако си ми многу... индустријален.“ Вака ме опиша еден човек кога живеев и работев во Шведска. И верувајте ми - не беше кажано како комплимент.  Бидејќи,...

Во книгите и филмовите скоро секогаш има барем еден негативец, ама малку се таквите што што се така добро отсликани што ти создаваат инстантна...

Законот обично не е многу прецизен кога се работи за клевета и навреда, особено во литературата. Затоа писателите и авторите мораат да бидат многу...

Белоруската писателка и новинарка Светлана Алексиевич е овогодинешниот добитник на Нобеловата награда за литература, соопшти Nobelprize.org. Одликувањето и се доделува за нејзините полифонични дела...

Literature Map е како патувачка мапа за писатели; идејата е да го напишете вашиот омилен автор, а програмот ќе ви ги извади сите имиња...

Според експертите нашите омилени книги зборуваат многу повеќе за нашиот идентитет, отколку што можеме да замислиме. Често, кога го менуваме жанрот, тоа ја издава...

Американската писателка и дизајнер Дијана Фрајд открива како изгледа храната на ликовите од литературната класика во својата книга „Fictitious Dishes: An Album of Literature's...

Научниците секогаш гледале напред во иднината и  раскажувале за големи проекти, од кои некои се случувале навистина.Но никој не може да сонува како...

Вуди Ален е еден од најпочитуваните и најплодните режисери во модерното време. Ален е присутен и влече теми од литературата, филозофијата, психологијата, јудаизмот, европската...

Страствен читател е една од најдобрите работи кои една личност може да биде. Не само што читањето литература го подобрува интелегенцијата и функционирањето на...

Сонот за вечен живот, како што може да се види од легендите, митовите, литературата и филмовите е стар, и доста популарен кај луѓето....

Сте се запрашале ли некогаш како би изгледал филмот Fight Club доколку беше напишан од Џејн Остин, писателката преокупирана со темите на репресијата на...

Шест децении, на денот на раѓањето на американскиот поет Едгар Алан По, на неговиот гроб во Балтимор, мистериозна личност затскриена од ноќта, доаѓала и...

Дали сакате да бидете посебни или невидливи? Одлучите сами. Или ќе бидете Пурпурна крава или ќе ве нема. Пурпурна крава означува нешто посебно и незаборавно.Дали...