Таг: кокошки

Денешното пилешко нема вкус на пилешко

Кога пилешкото стана достапно за сите, почна сé побрзо да се произведува, а квалитетот сé повеќе да опаѓа.  Во 1923 година беа потребни 16 недели...

Ода за кокошките

Ден Банино сака луѓето да размислат двапати пред да купат пилешко во локалните маркети. Смета дека тоа ќе го постигне преку „трансформација“ на кокошките...

Кокошки благородници во Версај

Дворецот Версај во 1700 година бил познат по интриги, страсти, љубов, ривалство, насилство и суета на позадината на безобразниот луксуз. На прв поглед ова...

Како заклав милиони и милиони кокошки

Американците јадат 8 милијарди пилиња годишно - по повеќе од едно пиле по човек од целата популација на планетата. За да бидат толку добри...

Нов бизнис во САД – изнајмување на кокошки

Желбата на се поголем број на луѓе е да јадат свежи јајца, но без одговорноста која го носи нивното одгледување. Истата оваа желба придонесе за...

Поучна приказна: Орел меѓу кокошките

Еден човек нашол неиспилено орловско јајце, па го ставил во едно од кокошкините гнезда во својот кокошарник. Малиот орел се испилил заедно со другите пилиња,...

Што се јадело пред 50 години, а што сега?

Во однос на педесетите години од минатиот век, кокошките кои се одгледувале за прехранбената индустрија се зголемиле за четири пати. Канадските научници проучувале како САД...

Ќе одгледуваме ќелави кокошки за да го преживееме глобалното затоплување

За неколку декади, глобалното затоплување ќе ги направи летата потопли, подолги и уште понеподносливи. А кокошките? Што ќе се случи со нив? Можеме ли...

Виц: Петелот и кокошките

Мамо, мамо петелот цело време им се качува на кокошките. - Баш цело време? - Да. - Епа кажи му на татко ти. Оди детето кај татко му. -...

Научници ќе прават диносауруси од кокошки (видео)

Без разлика колку комарци заробени во килибар ќе најдете, нема да најдете ДНК од диносауруси во нив. За среќеа, не ви е потребна...

Запознајте го вашето месо (видео)

Ова е видео кое сите месојадци треба да го погледнат и секој вегетаријанец би требало да го поседува во домашната архива. Meet Your Meet е краток...

Теле јаде кокошки

Кога десетина кокошки исчезнале од едно село во Западен Бенгал, Индија, сите вината ја префрлиле на маалските кучиња.     Кога десетина кокошки исчезнале од едно село...

Со плачење убил 443 кокошки

Стотина кокошки биле најдени мртви во источна Кина, по што судот одлучил дека причината за нивната смрт била врескањето на едно 4-годишно дете, кое пак било...