Таг: книги

Што сè забораваат луѓето меѓу страниците на книгите од библиотека

Потврда за платена школарина од почетокот на 20-ти век, стари исечоци од весници, разгледници, фотографии, каталошка листа од американската Конгресна библиотека, решенија за плата,...

Чисти улици во Комуналец, завршил факултет, чита 50 книги годишно

Да сакаш да го споредиш со добар дел од денешниве студенти, студентиве ќе наведнат глави и ќе избегаат. Затоа што Арслан Бајрамоски е чистач на...

Што читаше Македонецот во 2016, според Google

Студентскиот портал Факултети.мк ги издвои најгугланите поими во Македонија во 2016 година, со посебен фокус на тие за кои имало најголем интерес во споредба со претходните...

Вака изгледа Бела ноќ во Торонто

Очигледно, невозможно е да ја покриеме целата програма на Nuit Blanche 2016 (како што ја нарекуваат во Торонто, на француски), ама еден од највпечатливите...

Прво научете ги децата да гледаат кон ѕвездите, а после дајте...

Треба ли секогаш да ги учам децата со книги? Нека прво ги научам да гледаат кон ѕвездите, да се восхитуваат на сонцето и планините....

Илустраторска ода за книгите

Илустрациите се дело на Jungho Lee - корејски илустратор од Сеул. Во моментов работи на своја сликовница. Црта рачно нацртани слики кои потоа ги...

Психопатологија на еден просечен читател

Изгубен читател Овој вид читател нема никаква блискост со книжарите. Таму влегува само еднаш или двапати годишно, понекогаш еднаш или двапати во животот. Ќе го...

Скулптури од стари книги

Имаме видено скулптури од сé и сешто, од секаков вид материјали. Сепак, во последно време око ни фаќаат скулптурите од стари книги, па направивме...

Читачки дувла за вљубениците во книгите

Читачката магија е потполна само кога доаѓа во пакет со пријатно и мирно место за читање. Ако во лексиконите имаше дефиниции со слики, дефиниција за...

Ками: Интегритетот нема потреба од правила

Францускиот писател и филозоф Албер Ками е еден од најзначајните претставници на француската и светската литература на 20 век. Бунтовен и познат како „осаменик“...

Лажам, значи начитан сум

Едно истражување на британската Би-Би-Си се позанимава со читачките навики на повеќе од 2.000 Британци и откри дека еден од четири испитаници лажат за...

Џ. Селинџер: Со луѓето е тешко, без нив е неподносливо

Американскиот писател Џером Селинџер е еден од најинтересните и мистериозни личности во светот на литературата. Иако умира на поодминати години, неколку децении тој како...

Мигови

Ако можев да го живеам својот живот повторно би пробал да правам повеќе грешки, без да се трудам да бидам совршен, би сакал да бидам поопуштен, и...

Кант: Колку повеќе навики, толку помалку слобода

Имануел Кант (1724-1804) е германски филозоф, кој се вбројува меѓу највлијателните мислители во историјата на Западната филозофија. Неговата мисла има силно влијание врз формирањето...