Сите предности и маани на спиењето на стомак, грб и на страна

Положбата на фетус ја спречува болката во грбот затоа што ја следи природната свиеност на ‘рбетот и го олеснува дишењето додека спиењето на грб штити од болка во ‘рбетот.

Добриот сон го зајакнува имунитетот, дава енергија и ја зголемува концентрацијата, а во тоа голема улога игра и положбата на спиење. Така спиењето на страна најдобро го штити ‘рбетот, а сонот на стомак го намалува притисокот на дисковите.

Спиењето на грб штити од болка во ‘рбетот и вратот

grb

Спиењето на грб штити од болка во ‘рбетот и вратот и претставува најдобар извор на здравје на внатрешните органи, а помага и во слабеењето. За ‘рбетот да биде во правилна положба најдобро е под колената да ставите перница.

Меѓутоа, оваа положба не се препорачува за луѓето кои ‘рчат затоа што така ќе се влоши нивната состојба. Јазикот паѓа во долниот дел на грлото и ги затвора дишните патишта и поради тоа ‘рчењето е поинтензивно.

Спиење на страна: Одлично за дишењето, лошо за лицето

strana

Положбата на фетус или спиењето на страна спречува појава на болки во грбот затоа што ја следи природната свиеност на ‘рбетот. Најважно е главата да биде во иста линија како и телото, односно на перницата, затоа што во спротивно би можел да ви се „искриви“ вратот.

Исто така, оваа положба го олеснува дишењето и напнувањето на стомакот. Оваа положба е најдобар избор за сите кои ‘рчат, но маана е тоа што предизвикува бори. Кожата е постојано потпрена на перницата што предизвикување гужвање.

Спиење на стомак: Добро за болките во долниот дел на грбот, лошо за ‘рбетот

pd_sleeping_071114_ms

Повременото спиење на стомак ги ублажува болите во долниот дел на ‘рбетот затоа што го намалува притисокот на дисковите. Но, експертите истакнуваат дека оваа положба е најризична за грбот. Спиењето на стомак го израмнува природно закривениот долен дел на грбот, а главата цело време е во иста положба што неповолно влијае на вратот. Затоа се создава притисок на нервите, поради што по будењето може да почувствувате како горниот дела на грбот да ви трне и да не ги чувствувате рацете и нозете.

Прочитајте и:  Почнување со работа пред 10 часот е модерна тортура