Европа се откачува од GPS, ќе има свој навигациски систем

gps

Европа ќе има сопствен сателитски навигациски систем за поврзување со автомобилите, кој го заменува досега користениот GPS. Системот е со име Galileo и за две години со него треба да бидат опремени сите нови автомобили продадени на Стариот континент.

Досега европските производители беа целосно зависни од системот што го лансираше САД, односно со GPS (Global Positioning System). Пред неколку години во Кина создадоа сопствен сателитски систем Compass, истото го направија и Русите со нивната ГЛОНАСС, па на ред е Стариот континент. Во моментот Galileo има 18 сателити, кои се доволни за 24-часовна покриеност и затоа во наредните две години GPS ќе продолжи да се користи како секундарен систем.

Во 2020 година Galileo ќе има на располагање 30 сателити и ова ќе овозможи целосна навигациска независност од Америка. Според официјалната информација европскиот систем ќе биде побрз и попрецизен од САД, а ќе стане задолжително за сите нови возила на континентот. Современата брза и точна навигација ќе стане и во еден од клучните компоненти на инфраструктурата за идните беспилотни возила, кои во моментот се развиваат од голем број производители. Специјално за автономните возила се создаваат дигитални картички од новата генерација. Тие се совисока резолуција и можност за постојано надградување, бидејќи за нив е неопходна точна сателитски поддршка – нешто на што Galileo одговара.

Нешто повеќе – новите смартфони, таблети и видеорегистратори веќе ќе можат да примаат сигнал од европската сателитски систем, а е потребно само нивните производители да ги постават кон него. Ова ќе започне да се случува уште во почетокот на 2017 година.

Автоплус

СПОДЕЛЕТЕ