Портрети на бездомници: Внимавај, внатре има душа!

Во јуни 2015-та, Педро Оливеира почнува своја серија од фотографски есеи фокусирани на животите на луѓе ширум неколку градови на западниот брег на САД. Луѓе како него, луѓе како мене и тебе, кои имале и планови и сништа, но од било каква причина завршиле на улица или во засолништа.

„Идејата на проектот е едноставна: Комуницирам со нив, ги слушам нивните приказни и ги споделувам, кога и да ми дозволат, нивните фотографии и пишаните наративи од нашите разговори. Целта на проектот е да го покачи нивото на свест околу тенката линија што го дели општеството од бездомниците, и да го сруши – се надевам – тој масивен општествен ѕид кој ги прави нив практично невидливи за повеќето од нас“.

За една година, фото-есејот „Careful: Soul Inside“ (Внимавај: Има душа внатре) доби своја сопствена галериска изложба, а се појави и во неколку локални весници и на неколку локални телевизии.

Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bcc27d4af9__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bcc99ce29a__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bcc498c7a2__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bcc656ff3f__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bccb74f7ef__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bccdebf004__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bccf9941b0__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bcd20cad5a__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bce041e1ff__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bd2bac3f2e__880 Careful-Soul-Inside-A-photographers-journey-Throughout-the-West-Coasts-Homeless-Souls-582bd31b7c6b5__880 Dale-582bc6fb6d717__880 Gleen-582bc7146ece4__880 James_Jimmy-582bc704b1705__880 James-582bc6453ee0d__880 Mark-or-Philipe-582bc733eec90__880 MG_1199-copy-582bc668e26cf__880 Michael-582bc7209c91f__880

Прочитајте и:  Како еден град во Канада се куртули од бездомници
СПОДЕЛЕТЕ